Haftalık ve Aylık Toplamları Bulma

Haftalık ve Aylık Toplamları Bulma dosyasında, tarih ve tutar bazlı verilerden haftalara ve aylara göre toplam alınması öğretilmektedir.

Haftalık ve Aylık Toplamları Bulma

Excel’de, tarih ve tutarlardan oluşan veriler için farklı toplamlar alınmasına oldukça fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Hafta bazlı, aylık, yıllık, günlük vs raporlamalar oluşturulmaktadır. Gözlemlediğim kadarıyla, çoğu kullanıcı bunun için Pivot Tablolara başvurmaktadır. Lakin, hareket alanını kısıtlayan bu tablolar bazı kullanıcılar tarafından sevilmemektedir. Biz de Pivot Tablolar yerine Excel Formülleri tercih eden kesimde yer almaktayız. Bu dosyamızda da, çok ihtiyaç duyulan haftalık ve aylık toplamların bulunmasını formüller ile ele almaktayız. İki ayrı dinamik Excel formülünden oluşan dosyamızın detaylarını adım adım ele alalım.

Haftalık Toplamları Bulma

Tarih ve saatlerden oluşan verilerin toplamlarını bulmak için, tarihlerin hangi haftaya denk geldiğini bulmak gerekmektedir. Bunun için, HAFTASAY işlevinden yararlanılacaktır. Bu işlev ile tarih değerleri hafta numaraları şeklinde listelenmektedir. Lakin, istenilen husus hafta numaralarının birer kez yazılmasıdır. Dolayısıyla, BENZERSİZ fonksiyonu ile istenilen sonuç elde edilmektedir. Geriye kalan, yapılan harcamaların artık hafta numarası bazlı toplanmasıdır. Bunun içinde, BYROW, LAMBDA ve TOPLA işlevleri kullanılmıştır. Bu aşamada kullanılan tüm işlevler, LET, HAFTASAY, İNDİS, KAÇINCI, BENZERSİZ, BYROW, LAMBDA, TOPLA, DÜŞEYYIĞ ve YATAYYIĞ şeklindedir. Formül, sadece bir hücreye yazılmıştır. Sağa ve aşağı doğru yayılma davranışı gerçekleştiren dökülmeli bir formüldür.

Aylık Toplamları Bulma

İkinci olarak, aylık toplamların alınması işlemi yapılmıştır. Bu yöntemde de, aynı haftalık toplamlarda olduğu gibi aynı yöntemler ve işlevler kullanılmıştır. Farklı olarak, istenen aylık toplam olduğu için HAFTASAY işlevleri yerine AY işlevi kullanılmıştır. Böylece, verilerde kaç tane ay varsa, o aylara ait numaralar ve karşılarına toplamlar yazılmaktadır. Ancak, buradaki formül sadece bir hücrede yazılmıştır ve başlıklarda formül içerisindedir. Yani sağa ve aşağı doğru çoğaltma gereği duyulmamaktadır.

Sonuç

Görüldüğü gibi, özellikle Excel 365 versiyonuna sahip bir kullanıcıysanız, artık pivot tablo kullanmanıza kesinlikle gerek yoktur. Çünkü, sadece bir hücreye yazılan formül istenilen sonuçları dinamik olarak almayı sağlamaktadır. Ayrıca, veriler fazlalaştığında Özet Tablo’da olduğu gibi “Yenile” yapmanıza da gerek bulunmamaktadır.

Haftalık ve Aylık Toplamları Bulma dosyamızdan faydalanmanız temennisiyle.

Excel İndir
Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu