Tarihler Arası Gün Hesaplama

Tarihler Arası Gün Hesaplama içeriğinde, ilk ve son tarih değerlerine göre günün sayılması öğretilmektedir.

Tarihler Arası Gün Hesaplama

Gün Farkını Hesaplama

Makalemiz, Excel’e başlangıç düzey seviyesindeki kullanıcılara hitap etmektedir. Tarihler yazılı olan hücrelerdeki değerlere göre gün hesaplama, Excel’de çok fazla ihtiyaç duyulan işlemler listesinin ilk sıralarında yer almaktadır. Excel’de gün farkını bulmamız için, elimizde öncelikle iki tarih değerine ihtiyaç bulunmaktadır. Yazılı olan tarih değerlerinden oluşan gün farkı, oldukça basit bir şekilde bulunmaktadır. Bunun için özel bir fonksiyona da ihtiyaç duyulmamaktadır. Tek yapılması gereken, son tarih değerinden ilk tarih değerini çıkartmak olacaktır. Üst resimde ilk tarih değeri B7 hücresinde, son tarih değeri ise C7 hücresinde yazılıdır. Formülümüz ise şu şekilde olmaktadır:

=(C7-B7)

Böylece tarihler arası bulunan gün hesaplama sonucu 10 olacaktır. Resimdeki son tarih değerinin, her seferinde manuel olarak yazılması gerekir. Ama dinamik olarak içinde bulunduğunuz gün ile yazdığınız bir tarih arasındaki gün farkının otomatik bulunmasını isteyebilirsiniz. Bunun için, C7 hücresindeki değer yerine aşağıdaki formülü kullanmanız yeterli olacaktır.

=BUGÜN()

Excel’in BUGÜN fonksiyonu, dosya açıldığında otomatik olarak içinde bulunduğumuz tarih değerini yazmaktadır.

Tarihler Arası Gün Hesaplama Sonuç

Bu kısa makalemizde, basit bir şekilde tarihler yazılı olan hücreler arası gün hesaplama işlemlerinden bahsettik. Yazımızdan da görüldüğü üzere, bu hesaplama oldukça basittir. Ancak son olarak bahsetmek gereken küçük ve önemli bir nokta daha bulunmaktadır. Son tarihten ilk tarihin çıkarılması sonucunda, biçimlendirilmemiş hücrelerde gelen değerler, tarih değerleri gibi görünmektedir. Yani bizim değerlerimizi baz alınca, sonuç 10.01.1900 şeklinde çıkabilmektedir. Böylece bir hususla karşılaşırsanız, yapmanız gerekenler şu şekilde olmalıdır:

  • Formülün olduğu hücreye sağ tıklayın,
  • Açılan listeden Hücreleri Biçimlendir seçeneğini tıklayın,
  • Ekrana gelecek olan pencereden, Sayı sekmesini seçin,
  • Sayı sekmesinin alt kısmında bulunan Genel seçeneğini tıklayın.

10.01.1900 olan sonuç, 10 olarak görünecektir. Ancak 10.01.1900 olarak görünen değerde aslında 10 sayısını ifade eder. Ama her iki tarih değeri biçiminde olduğundan, sanki tarih gibi görünmektedir. Eğer iki tarihler arası gün farkı binli sayılar ile ifade ediliyorsa, üst listedeki aynı işlemleri yapın. Sadece listenin en son maddesindeki Genel seçeneği yerine Sayı seçeğini tıklayın. Sayı sekmesinin sağ kısmındaki 1000 Ayırısıcı (.) Kullan kısmındaki seçeneği işaretleyin. Böylece tarihler arası gün hesaplama sonucu olan değerin daha görsel hale gelmesini sağlayacaktır. Bu tür hesaplamalar için kullandığımız örnek dosyamızı, buradan ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Tarihler Arası Gün Hesaplama isimli makalemizden faydalanmış olmanız temennisiyle.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu