Amortisman Yöntemlerine Göre Değişiklik Yapma

Amortisman Yöntemlerine Göre Değişiklik Yapma

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

1903emre34

Pro Üye
Kullanıcı
Katkı: 1%
Excel Versiyonu
Excel 2019
Excel Sürümü
64 Bit
Excel Dili
Türkçe
Merhaba,

Aşağıdaki açıklama yer alan yöntemlere göre karşısında yer alan sütünlarda formüllerde değişiklik yapmak istiyorum, şu andaki excel bütün sütünlarda normal yönteme göre hesaplanıyor, ama normal yada azalan seçeneği eklemek istiyorum, yardımlarınızı rica ederim

1762943103398.webp

Ekli dosyalar

@1903emre34
Belgenizi incelemedim ancak bazı konulara değineyim.
Sadece azalan bakiyeler/normal amortisman yöntemleri üzerinde durmak yeterli değildir.

-- Amortisman ayrılması hukuken zorunlu olmayıp ihtiyaridir. Bir yıl amortisman ayrılıp, başka bir yıl amortisman hiç ayrılmayabilir.
-- Yıl içerisinde satılan kıymetlerin durumu farklıdır.
-- Fevkalade amortisman ayrılması da ihtimal dahilindedir.
-- Enflasyon düzeltmesinin amortismana etkisi vardır (geçici vergi dönemlerinden birinde enflasyon düzeltmesi olup diğerinde olmayabilir).
-- KIST (binek oto) / TAM amortisman ayrılması durumu da mevcuttur.
-- Amortismanın, olması gerekenden daha düşük tutarda ayrılması da mümkündür.
-- Azalan bakiyeler ve kıst amortisman uygulamasının birlikte olması durumunda,
ikinci yıl (dolaylı olarak izleyen yılları da etkiler) amortisman hesaplamasına esas tutarın ne olması gerektiği konusunda
hukuken netlik mevcut olmayıp, idare ile denetim elemanları arasında farklı yaklaşım mevcuttur.
-- Kayıtlara, gider olarak intikal ettirme/KKEG olarak dikkate alınma durumları da mevcut olabilir.
Örneğin bir dönem ayrılmayan veya eksik ayrılan amortisman,
ticari olarak başka dönemde de ayrılabilir ancak vergisel olarak KKEG durumu oluşabilir.
-- Vergisel olarak nihai sonuç değişmemekle beraber,
önce amortisman sonra enflasyon düzeltmesi, ya da önce enflasyon düzeltmesi sonra amortisman ayrılması durumu da olabilir.
-- 2003 yılındaki enflasyon düzeltmesinde olduğu gibi, eksik amortismanların ayrılmış gibi dikkate alınarak enflasyon düzeltmesine tabi tutulması durumu da var.
-- Geçici Vergi dönemlerinde ayrılan amortisman kayıtlarını iptal ederek, izleyen Geçici Vergi dönemlerinde 6 aylık/9 aylık gibi kümülatif amortisman ayrılması da mümkündür.
vs. vs.

Amortisman konusu, basit bir excel sorusu olmaktan öteye geçen,
aklınızdan geçenden daha fazla karışık/tercihe bağlı seçenekler içeren hesaplamalar gerektirebilir.

Merhaba #1903emre34,
Ömer Baran üstadın yazdıklarına katılmakla birlikte; sizin de talebinize birşeyler katmak için bir çalışma yaptım.
--Sayfa3 (kml1) olarak sayfa eklendi.
--Öncelikle P sütunundaki Normal, Azalan kelimelerinin sonundaki boşluklar silindi.
--T1 hücresine açılır liste eklendi. Tüm GV Dön. Hesap Yap ve GV Seçim Tarihine Göre Hesap Yap
--U, X, Y, Z, AA sütun formülleri düzenlendi.
--AD sütununa yardımcı formül Normal amortisman için eklendi.
--AE sütununa yardımcı formül Azalan Bakiyeler amortisman için eklendi.

bir kaç senaryo denemesi yapıldı. Siz kontrollerinizi yaparsınız.
Kolay gelsin.

Ekli dosyalar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Similar content Popüler İçerikler Daha Fazlası
Geri