Kira Tarihine ve Süresine Göre İşlem Yapma

Kira Tarihine ve Süresine Göre İşlem Yapma

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan kmlzdmr
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

kmlzdmr

Pro Üye
Kullanıcı
Excel Versiyonu
Excel 2019
Excel Sürümü
64 Bit
Excel Dili
Türkçe
Merhaba,
Kira tarihine ve süresine göre tarih ve sıra konulu ekli excel dosyasında
TATİL-ED sayfasında tatil günleri de dikkate alınarak, Kira sayfasında A,B,C,D,E sütunları her bir 12 aylık sürelerde yıl atlanılarak ancak bazı ödeme tarihleri aynı ay içinde tatil günü nedeniyle ödemenin öne çekilmesinden dolayı aynı yılda 13, 14 ay olabilmektedir. Örnekte 2026 Nisan Ayında 7,8. taksitler aynı ay olduğu için iki Nisan ayı olacak peşinde Mayıs ay olarak gelse de Ödeme olmayacak; yine aynı durum 2026 Yılı Aralık ayında da bulunmaktadır. BU defa Ocak 2027 ödeme taksiti olmayacak

-- Sözleşme Tarihi: E1
-- Kira Süresi E3
-- Sözleşme Tarihinin AY ve YIL C,D,E sütunlarına örnekteki gibi Gelecek
-- Sözleşme tarihin Ay ve Yıl satırın denkleştiği A sütunu 0 (sıfır) ile başlayacak; 0,1,2… kira Süresi
E3 hücresine kadar A sütunun 13. satırlarda E sütununda YIL sayısı yazarak her 12 ay da bir boşluk olarak 0,1,2,3… devam edecek.
(bazı ödeme tarihleri aynı ay içinde tatil günü nedeniyle ödemenin öne çekilmesinden dolayı aynı yılda 13, 14 ay olabilmektedir.)
-- Yılların arasında birer satır boşluk vermem gerekiyor. Örnekteki gibi
-- Dikkat edilecek diğer hususlar: E3 hücresindeki kira süresinin sayısal değerinin nihayet bulacağı A sütunundaki satırdan sonraki B sütunu "ÇIKIŞ" yazacak,
E3 hücresindeki kira süresinin sayısal değerinin nihayet bulacağı A sütunundaki satırdan sonraki B sütunu "ÇIKIŞ" yazacak,
Çıkış yazan satırda C sütununda GÜN E1 hücresindeki günü yazmış olacak, ÇIKIŞ yazan Satırda Yine Sözleşme AYININ Metinsel yazacak (ya da E3 hücrenin sayısal değerinin D sütunundaki AY adı yazılacak
Kira Başlangıç ay ve bitiş ay başlangıç öncesi ve bitiş ay sonrası aylar örnekteki gibi satırlar gelmesi gerekecek

Örnek tablodaki gibi sonuç alacak şekilde formülleri yapılmasına ihtiyacım var.

Ekli dosyalar

• Kira Tarih.xlsm
    Kira Tarih.xlsm
    91.9 KB · Görüntüleme: 2
  • kira-tarihine-ve-suresine-gore-islem-yapma.webp
    kira-tarihine-ve-suresine-gore-islem-yapma.webp
    57.6 KB · Görüntüleme: 4
Belgenize baktım.
1) Neden ay isimleri 1'den fazla kez tekrarlansın?
Ay isimleri birer kez yazdırılıp, kaç taksitin o aya denk geldiği bilgisi yeni bir sütuna yazdırılmalı.
2) Ay isimlerinden sonra yıl değişiminde neden YIL NO için satır ayrılsın?
Yıllık toplamlar bu tablonun dışında bir alanda ÖZET niteliğinde listelenebilir.

Her neyse; bence aklınızdan geçen nihai tabloyu nerede kullanacaksınız, hangi bilgileri kullanacaksınız gibi
soruların cevabı netleşirse, düşündüğünüz yapı yerine başka çözüm de düşünülebilir.

Ömer BARAN üstadım konu için ilginize teşekkür ederim.
Asıl tablonun yapısında F sütunundan başlayarak sağa doğru dövizli ve TL li hesaplamalar var.
Ay isimleri ve her yılda birer boşluklu satır yıllık hesaplarının toplamlarını görmek içindi.
Kiralama konusunun esası Finansal Kiralama olup maalesef ilgili firmanın ödeme planında Ödeme vade günü tatiller nedeniyle öne çekilmekte bu da bir yılda 13,14 ay şeklinde görünmektedir. Tablodaki Günler ödemenin doğru gün ve aylarıdır.
Bende D1:E3 aralığındkai veriler ve Tatil günleri de dikkate alınarak mevcutta var olan tablomun A4:E4 sütunlardaki alanın otomatik gelmesi sağlayabilmektir.

Diğer yandan Yıl Toplamlarını her yıl birer satır boşlukla yapmak yerine tablonun üstünde ya da altın yıllık icmal alanın yapılabilir şekilde formu düzenleyebilirsiniz. Beklentim o ki; Bu durumda da A, B, C, D, E sütun bilgileri doğrudan gelmesidir.

Bence F sütunundan sonra var olduğunu belirttiğiniz hesaplamaların olduğu yeni bir belge ekleyin.
Ekleyeceğiniz belge aslında, özel bilgi içermeyen gerçek belgenin bir kopyası olmalı.

Tekrar Merhaba Ömer Baran üstadım,
Ekli dosyada "BKVer2" sayfası ekledim. Bu sayfadan anlatımla;
sayfada baştan iki satır ve Eur/Usd yazan satırın altına iki satır ekledim. C2:D3 alanları, C7:D8 ve B5 hücresine eklentiler oldu.
Talep olarak:
1- Taksit sütununda 0 (sıfır) olan satırda Ödeme Tarihi D2 deki Avans Tarihi gelmesi sağlanacak,(d22 hücresindeki tarih 10.08.2024 gelecek) Diğer tarihler doğru.
2- D6 hücresindeki son tarihin bittiği Satırdan sonraki satıra Örnekte 71. Satıra Nitelik sütununda C71 hücresine formülle "Devir" yazacak; D71 hücresine tarih olarakta D7 hücresindeki tarih gelmesi sağlanacak
3- E sütunundaki KUR değerinin geldiği kur formülünde B5 hücresinde DA,(Döviz ALış),DS,EA,ES seçeneklerine göre KUR değeri getirilmesi sağlanacak

Şimdiden yardımınız için teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

Belge ekte.
Başka döviz türlerini de listeye ekleyebilirsiniz.
Formüllerin gereksiz uzamaması ve daha kontrol edilebilir formüllerle çalışılması maksadıyla bir sütun ilavesi yaptım.
Kur çekme formülü de yeniden düzenlendi.
Uzun tatil süreleri dolayısıyla, ilgili tarihten 10 gün geriden başlanarak ilgili tarihe kadarki
TCMB kur listesinin yayınlandığı son tarih bulunarak işlem yapılır.

Ekli dosyalar

Çözüm
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Similar content Popüler İçerikler Daha Fazlası
Geri